Spinningfiets voor een fit body

1 Jun by Don Barnes

Spinningfiets voor een fit body

Slecht weer, fietskleding in de was, geen oppas voor de kinderen., de sportschool is dicht. Er zijn 101 excuses te verzinnen waarom je wéér niet buiten kunt gaan fietsen. Maar die excuses gelden niet voor spinning op een spinningfiets. Deze kun je thuis neerzetten en erop stappen wanneer je wilt. En met je favoriete muziek op, werk je makkelijk en snel aan je gezondheid

Wat is een spinningfiets?

Een spinningfiets wordt ook wel een spinfiets of stationaire bike genoemd. Het is niet te vergelijken met een hometrainer. Op een spinningfiets heb je namelijk net zo’n actieve houding als op een mountain bike of racefiets. De meeste fietsen zijn voorzien van een magneet en een vliegwiel, waarmee je de weerstand in kunt stellen. Wil je meer het idee van een vlakke weg? Dan stel je de fiets zo in dat de magneet verder van het vliegwiel af komt. Om meer kracht te trainen, breng je de magneet dichterbij het vliegwiel waardoor het idee ontstaat dat je berg op fietst. Daarmee hoef je dus niet meer naar het Limburgse Heuvelland voor een beetje heuveltraining. Het instellen van de magneet kan mechanisch zijn (daarmee draai je aan een knop om de weerstand te veranderen) of electronisch (dan druk je op een knop). Spinningfietsen in het lagere verkoopsegment hebben vaak een viltsysteem. Daarmee drukt een viltblok meer of minder tegen het wiel waardoor het afremt.

Een veilige en efficiënte training

Je gewrichten krijgen met sommige sporten zoals hardlopen flink wat klappen te verduren. En wandelen is misschien nét niet intensief genoeg. Doordat de pedalen je lichaam dragen, is fietsen een blessure-arme manier van bewegen. En doordat je bij spinning zelf de weerstand kunt instellen, bepaal je ook zelf hoe zwaar je traint. Laat je niet misleiden door het idee dat spinning alleen bedoeld is voor het opbouwen van je conditie. Door de weerstand flink te verzwaren train je ook je been- en bilspieren en je core. Kies zelf hoe lang je traint en spring daarna lekker onder je eigen douche!

Spinnen met een online les of met je favoriete muziek

De coronacrisis heeft de ontwikkeling van online sportlessen flink versneld. Op het gebied van spinning gelukkig ook. Via verschillende diensten kun je een training volgen op je fiets. Deze les is in de meeste gevallen voorzien van lekkere muziek, heeft een logische opbouw en geeft de motivatie om nog nét even iets zwaarder te trainen. Denk bijvoorbeeld aan RPM of Sprint van Les Mills of kijk eens naar de lessen van cyclemasters.com.

Alle huisgenoten kunnen dezelfde spinningfiets gebruiken

Een spinningfiets is makkelijk instelbaar. Doormiddel van een knop of pin kan het zadel en stuur ingesteld worden op de gewenste hoogte. Bij bepaalde lichamelijke klachten kan het prettiger zijn het stuur iets hoger te zetten, terwijl de doorgewinterde wielrenner graag een actievere zit heeft. Vaak is de afstand tussen het stuur en het zadel in te stellen. Iedereen kan dus snel beginnen met fietsen. Nu is het alleen nog even uitvechten wie er aan de beurt is!

Makkelijk zelf te onderhouden

Natuurlijk heeft een spinningfiets onderhoud nodig. Allereerst doe je er goed aan de fiets na de training schoon te maken zodat zweet je fiets niet kan aantasten. Heb je een fiets met viltblokjes? Dan zul je die af en toe moeten vervangen. Alle bewegende onderdelen kunnen op een bepaald moment gaan piepen. Smeer deze onderdelen met lagervet in en controleer gelijk of alle moeren en bouten nog goed vast zitten. Dit onderhoud kun je makkelijk zelf doen. Fietsen in het hogere prijssegment hebben minder vaak onderhoud nodig dan de goedkopere fietsen. Staat je fiets in een droge ruimte waar niet te veel temperatuurwisselingen zijn? Dan is de kans het grootst dat je lang kunt genieten van jouw spinningfiets.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *