Meeldauw bestrijden

7 Jul by Don Barnes

Meeldauw bestrijden

Meeldauw: wat is het precies?

Misschien heeft u als fervent plant- en tuinliefhebber al eens van meeldauw gehoord. Het kan ook zijn dat u momenteel geen flauw benul heeft waarover ik het heb. In dat geval leg ik graag uit wat meeldauw precies is. Laat me vooral hiermee beginnen: meeldauw is een echte pest voor de (hobby) tuinier! In tegenstelling tot wat zijn ietwat onschuldig klinkende naam doet vermoeden, is meeldauw een schimmel bij planten. Hoewel deze schimmelaantasting meestal dun en oppervlakkig is, en een kleine aantasting niet zo veel kwaad kan, kan ze toch schade berokkenen aan allerlei soorten planten. De schimmel vormt als het ware een wit of grijs uitziend pluis en kan op verschillende delen van de plant voorkomen. Daardoor ontstaat een wit laagje op de plant dat een beetje doet denken aan meel. U begrijpt meteen waar de naam vandaan komt.

Twee soorten meeldauw

Men kan een onderscheid maken tussen twee soorten meeldauw. Enerzijds is er de echte meeldauw: deze schimmelaantasting vormt schimmelpluis op de bovenkant van het blad. Vooral granen krijgen met deze variant te maken. Echte meeldauw heeft bovendien vele gespecialiseerde vormen die aangepast zijn aan verschillende graansoorten.

Anderzijds spreekt men van valse meeldauw als de schimmelpluis terug te vinden is aan de onderkant van het blad. Deze variant van meeldauw komt vooral voor bij bijvoorbeeld sla of komkommer.

Hoe ontstaat meeldauw precies?

Schimmels zijn dol op twee dingen: vocht en warmte. Het zal u dan ook niet verbazen dat u meeldauw vooral zal aantreffen enkele dagen na een fikse onweersbui op een zwoele zomerdag. Meeldauw kan zich ook ontwikkelen doordat u uw planten water geeft op een zomerse dag. Ook hier is de combinatie vocht en warmte de boosdoener. Via de sporen die de schimmel produceert, zal deze zich verder kunnen verspreiden. Voor de verspreiding maakt meeldauw dankbaar gebruik van de wind en van dieren.

Hoe maak ik gehakt van meeldauw?

Voorkomen is beter dan genezen! Er zijn een aantal dingen die u kan doen om meeldauw te voorkomen. Alles begint bij de algemene gezondheid van de plant. Een plant die in optimale omstandigheden kan groeien, zal automatisch minder vatbaar zijn voor meeldauw. Het is daarom verstandig om, voordat u uw plant een plaatsje toewijst in uw tuin, te kijken of die plaats wel geschikt is voor de plant. Elke plant heeft namelijk een bepaalde voorkeur qua grondsoort, lichtinval, zuurtegraad van de bodem, vochtigheid van de bodem enzovoort. Een plant die op de juiste plek groeit, zal minder vatbaar zijn voor meeldauw. Zorg er daarnaast ook voor dat er voldoende luchtcirculatie is: hoe sneller bladeren kunnen opdrogen na een regenbui, hoe kleiner u de kans maakt dat meeldauw zich kan ontwikkelen. Wees ook voorzichtig met het begieten van uw planten. Bij een zeer droge periode die lang aanhoudt, kan u gerust wat extra water geven aan uw planten. Zorg er echter steeds voor dat u geen water giet op de bladeren, maar enkel op de voet van de plant.

Heeft u toch pech en hebben uw planten meeldauw te pakken? Geen nood. Er zijn verschillende manieren om er weer vanaf te komen. De makkelijkste manier is om de aangetaste delen weg te snijden. Zo voorkomt u verdere verspreiding. Deze methode werkt uiteraard het beste als de aantasting zich nog in een vroeg stadium bevindt. Een andere ecologische, goedkope manier om komaf te maken met meeldauw is een mengsel te maken van kruiden en dit uit te strooien nabij de planten. De sterke geuren en irriterende stoffen van bvb brandnetel, heermoes, knoflook of kamille zullen de plant op een natuurlijke manier beschermen tegen meeldauw. Ten slotte kan u er ook voor kiezen om meeldauw aan te pakken met een biologisch bestrijdingsmiddel. Deze kan u vinden in plant- en tuincentra. Let er in dit geval goed op dat het bestrijdingsmiddel geen spuitzwavel bevat. Deze stof is namelijk ook schadelijk voor lieveheersbeestjes, vliegen en wantsen: zij berokkenen geen schade, dus berokken ook geen schade aan hen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *